Egy átgondolt házépítés

Cégünk ebben szeretne Önnel együttműködni. Egy otthon felépítéséhez nem
sokszor látunk hozzá életünkben, ezért is fontos hogy megfelelő párbeszéddel, megértéssel,
tisztelettel és szakértelemmel vágjunk neki.

Az elhatározástól a megvalósulásig sok lépés vezet, mi a kezdetektől partnere tudunk lenni.
Kezdjük az elején.
A legfontosabb az első döntés, hogy létre szeretnénk hozni egy épületet, innentől érdemes minket keresni. Első lépés a telekválasztás, utána kezdődhet a tervezés, amihez elengedhetetlen a jó kapcsolat és a megértés Ön és az építész közt, ezt magunk felől biztosítani tudjuk. Amit még a tervezés folyamatában tőlünk kap az a modern szemlélet, szakértelem, és egy korszerű, időtálló rendszer felállítása.

Cégünk nem áll meg a papírmunkánál, amennyiben az elkészült tervek mindenben megfelelnek Önnek, kezdődhet az engedélyeztetés és a kivitelezés.
Korszerű technológiákkal, kulturált, szakképzett munkaerővel, tapasztalt építésvezetéssel a kezdetektől a kulcs átadásáig vállaljuk háza elkészítését.

Az, hogy egy cég bonyolítja le az Ön építkezését rengeteg előnnyel jár, folyamatos jó
kapcsolat, lényegesen kisebb kockázat a határidőkben és a költségekben…

 

Amit cégünk nyújt:

● Meghallgatja, és szem előtt tartja az Ön akaratát

● Költségbecslést készít

● Megtervezi az Ön házát, a legkorszerűbb és fenntarthatóbb megoldásokkal

● Részletes és érthető költségvetést állít ki

● Elkészíti a kiviteli és engedélyeztetési terveket

● Díjmentesen engedélyezteti

● Kivitelezi házát

●Teljes körű szolgáltatást nyújt

A továbbiakban ajánlott korszerű szerkezetekről és gyakran felmerülő kérdésekről, kételyekről olvashat, hogy könnyebb legyen a választás.

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!


Külső fal és falvastagság

 

A falvastagság a történelmi idők szerint változott, régebben, templomoknál, váraknál 1-2 méter sem volt ritka, a vályog korában ez 50-70 cm-re csökkent családi házaknál, ami az épület állékonysága miatt elengedhetetlen volt.

Manapság a fejlett építőanyagok korában ez lényegesen kevesebb lehet, hiszen 4-6 emeletes házaknál is elegendő a 30 cm-es fal tartószerkezetileg, míg családi házaknál a 20 cm is, de ez csak egy szempont, a következőkben az összes fontos paramétert sorra vesszük, hogy könnyebb legyen Önnek az háza egyik legfontosabb elemének, a külső falak anyagának kiválasztása.

 

Vizsgálati szempontjaink lesznek a falvastagság , hőszigetelő képesség, hőtároló tömeg, léghanggátlás, ár, ajánljuk-e? Az adatok kiegészítő hőszigetelés nélküli falra vonatkoznak.

Lássuk a lehetőségeket:

 

Falazat anyaga

Falvas-
tagság

Hőszigetelő képesség

Hőtároló tömeg

Léghanggátl ás

Anyagár
(tájékoztató
jellegű)

 

Mikor ajánljuk

Kisméretű,
tömör tégla

 

38cm

 

2
1,37 W/m K

 

2
490 kg/m

 

48 dB

 

2
≈15000 Ft/m

 

Nem ajánljuk

 

Porotherm 30
N+F

 

30cm

 

2
0,69 W/m K

 

2
214,4 kg/m

 

42 dB

 

2
4000 Ft/m

1-2 emeletes
családi háznál, kiegészítő hőszigeteléssel

 

Porotherm 38
N+F

 

38cm

 

0,42
W/m2K

 

2
301 kg/m

 

43 dB

 

2
4300 Ft/m

1-3 emeletes
családi háznál
kiegészítő hőszigeteléssel

 

Ytong NF+GT

 

30cm

 

0,40
W/m2K

 

217,5 kg/m2

 

48 dB

 

≈8800 Ft/m2

Kisebb házaknál,
felújításoknál, kis súlya miatt

 

 

Kibetonozott
zsalukő

 

 

20cm

 

 

2
3,03 W/m K

 

 

2
480 kg/m

 

 

58 dB

 

 

2
4260 Ft/m

Pincefalaknál,
alacsony
energiafelhasz- nálású házaknál, kiegészítő hőszigeteléssel

 

Hogy tovább könnyítsük a választást, és bővítsük látókörét:

A mai magyar előírás szerint külső fal, erre alkalmasnak minősített anyagból lehet (a táblázatban szereplő anyagok ilyenek), a fal hőszigetelő képességének pedig 0,45 W/m2K alattinak kell, hogy legyen, állandó emberi tartózkodásra szánt épületeknél, hogy azokra építési engedélyt kapjunk.

Ha visszatérünk a táblázatra, látható, hogy ez az érték kiegészítő hőszigetelés nélkül nem nagyon érhető el.

Érdemes megjegyezni, hogy a törvénybe vett érték igen magas, nem gazdaságos és a közeljövőben valószínűleg csökkenni is fog. Ezt megerősítendő a Budapesti Műszaki Egyetem ebben a témában


jártas szakembereinek ajánlása 0,25 W/m2K külső falakra, a fűtést nem igénylő, úgynevezett passzív házak esetében a kívánt érték pedig maximum 0,15 W/m2K minden szerkezetre. Ami azt jelenti, hogy
1 °C fok hőmérsékletváltozás hatására, 1 m2 falszerkezetünkön hány Watt energia áramlik át, ami
meghatározza a fűtésszámlánkat.

Ezért manapság a fal tartószerkezetének hőszigetelő képessége nem befolyásolja jelentősen a teljes falszerkezetünk hőszigetelő képességét, hisz azt hőszigeteléssel tudjuk egyszerűbben és gazdaságosabban elérni.

 

A falazóelemeknek annál fontosabb szerepe van a hőtárolásban. Egy anyag minél nehezebb, és sűrűbb, annál rosszabb a hőszigetelő képessége, viszont minél nehezebb és sűrűbb, annál több hőt tud elraktározni, ami jelentősen javítja a hőérzetünket és a belső hőmérsékletet kiegyensúlyozza, jelentősen gátolja a nyári felmelegedést. Egy-két napos hidegebb idő alatt nem hűl le házunk, tovább rövidítve a fűtési szezont.

 

A falszerkezet tömege befolyásolja továbbá, a léghang gátlást, aminek igénye nagyban függ az építendő épület helyzetétől, de komfortérzetünket alapvetően befolyásolja. Mivel a hőszigetelés igen könnyű, (1 m3 20-40 kg!) így ez kizárólag a falazóelemektől függ. Tehát, ha hangos szomszédokra számít, vagy nagy a forgalom a telke előtt ajánlunk egy minimum 45-47 dB léghang gátlású falszerkezetet.

 

A mi ajánlásunk külső falazathoz, olyan anyag választása, amely megfizethető, jó teherbírású, tartós, nagy tömegű, ezáltal jó hőtároló és hangszigetelő, annyi hőszigeteléssel ellátva, hogy biztosítsa Önnek a 0,25 W/m2K hőátbocsátási tényezőt és a lehető legalacsonyabb fűtésszámlát.

Ajánlott falszerkezetek:

Falazat
anyga

Hőszigete-
lés

Vakol
at

Hőtárol
ó
tömeg

Léghang-
gátlás

Falvastag-
ság

Hőszigetelő
képesség

Anyagár/ m2 (tájékoztató jellegű)

Munka
-díj

20 cm
zsalukő

12 cm

1 cm kívül- belül

480 kg

58 dB

34 cm

0,237 W/m2K

9500 Ft

Ft

Porother m 30 N+F

8 cm

1 cm kívül- belül

214 kg

42 dB

40 cm

0,230 W/m2K

7800 Ft

Ft

Porother m 38 N+F

6 cm

1 cm kívül- belül

301 kg

42 dB

46 cm

0,240 W/m2K

8300 Ft

Ft

20 cm
zsalukő

20 cm

1 cm
kívül-
belül

480 Kg

58 dB

42 cm

0,149 W/m2K

10500 Ft

Ft

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!

VISSZA A LAP ELEJÉRE


Műanyag vagy Fa nyílászárók?

 

Természetesen mindkettőnek van előnye és hátránya ezért is alkalmazzák elterjedten, mind a két típust, a következőkben szeretnénk bemutatni, hogy melyiknek milyen helyzetben tudja jobban kihasználni az előnyeit.

Ár: fontos, hogy hol és milyet. Fa vagy műanyag mindkét anyagból, sőt kombinációjukból is választhatunk korszerű, high-tech darabokat, egy fa ablak arányaiban, akár kétszer olyan drága is lehet, kérdés, hogy a kiválasztott műanyag ablak tudja-e azokat a dolgokat, amikre nekünk szükségünk van, lehet-e belőle akkora méretűt, amekkorát szeretnénk, vagy mit tartunk szebbnek, biztonságosabbnak, időtállóbbnak.


gzárás: korszerű kivitelű ablakok 2-3 szoros gumitömítéssel tökéletes légzárást biztosítanak, ez továbbiakban csak a beépítés minőségétől függ, az ablak anyaga nem befolyásolja. Régebben hallhattunk róla, hogy a fa elvetemedik, ami a természetes fára igaz, de a mai ablakok kizárólag rétegragasztott fából készülnek 3 réteg fából, melyek szálirányai ellentétesek a szomszédjaikkal, így nem vetemednek. Ráadásul akár a 80°C-ot is könnyen elviselik, ami nem ritka egy nyílászáró esetében.

Hőszigetelés: egy nyílászáró hőszigetelő képessége összetett dolog, függ az üvegezéstől, a toktól és a beépítéstől. Az ablakok nem olyan jó hőszigetelők, mint a fal vagy tetőszerkezeteink, ezért nagy hő veszteséget okozhatnak. Nem tudunk rájuk hőszigetelő anyagokat tapasztani, ezt próbáljuk ellensúlyozni a többrétegű üvegezéssel, ahol nem az üveg adja a hőszigetelő képességet, hanem az üveg rétegek közé zárt nyugvó levegő (0,026
W/m2K), jobb esetben nemesgáz, ami lehet Kripton vagy Argon melyek hővezetési tényezője
0,009 és 0,016 W/m2K. E mellett manapság az összes ablaküveg külső üvegréteg belső felére
Low-E bevonat kerül a kedvezőbb energiaforgalom érdekében. Ezekkel a megoldásokkal egy mai „ablaküveg” Ug=0,7-1,5 W/m2K hővezetési tényezővel bír.
Választhatunk 2 vagy 3 rétegű üvegezések közül, ma már rengeteg eltérő kivitelben. A
legelterjedtebb a 4mm üveg – Low-E bevonat - 16mm nemesgáz - 4mm üveg, a korszerű, mai megoldás pedig a 3 rétegű üvegezés: 4mm üveg - Low-E bevonat – 16mm nemesgáz – 3mm üveg – 16mm nemesgáz – 4mm üveg összeállításban, de számos ettől minimálisan eltérő 3 rétegű üvegszerkezet is elérhető.


A másik befolyásoló tényező, ebben az esetben a tok, és főként annak beépíthető szélessége, amekkora részre rá tudunk vezetni hőszigetelést. Ez 70 - 85mm, a legkorszerűbb ablakoknál 100mm. Gyakori tévhit, hogy műanyag ablakoknál fontos a kamrák száma, több kamra semmit se javít a helyzeten, ha ez nem párosul a beépíthető tokszélesség növekedésével.

Hangszigetelés: a fa nyílászáró tömörebb, mint az üreges műanyag, ezért nyilvánvalóan
jobb hangszigetelő, bár ez is nagyban függ a beépítés precizitásától.

Időtállóság: ebben a témában nehéz kiigazodni a gyártók hirdetései, leírásai között, műanyag ablakot először 1980-ban építettek be Magyarországon néhány panelházba, de a piacon csak 1990-től terjedt el, míg fa ablakokból sok helyen találni több mint 100 éveseket is, ráadásul a gyártási technológia, azóta sokat fejlődött. Összességében a fa ablakok időt állóbbnak mondhatók megfelelő karbantartással, de lehetséges, hogy műanyag társaik is bizonyítanak az idők során, sok gyártó már rájuk is 5-10 év garanciát ad.

Betörésbiztonság: a fa nyílászárók egyértelműen betörésbiztosabbnak mondhatók, mint a műanyagok, melyek zárszerkezete egyes esetekben melegítéssel kívülről is elérhető és kinyitható. Ez a veszély igény szerint, speciális zárszerkezetekkel csökkenthető, ez természetesen felárat jelent.

Esztétika: kinek mi a szép. A fa ablakokról ebben az esetben kevesebbet tudunk beszélni, bármilyen színben tökéletesen teljesítik feladatukat. Műanyag nyílászárók általában fehérek, de legalábbis világos színűek. Nem véletlenül, hiszen homlokzati nyílászáróink rendkívüli
módon 70-80°C-ra is felmelegedhetnek, ha sötét színűek, ami a rétegragasztott fánál nem
okoz különösebb gondot, de műanyagoknál igen, ezért is bár megoldható igen ritka a fa mintás műanyag ablak, ehhez speciális műanyagokra van szükség.

Méretek: jellemző 120x120, 140x140cm-es méretekben természetesen minden anyagból készül, de nem ritka hogy valaki 2x3 métereset szeretne, ez fából könnyen megoldható, az anyag változtatása nélkül, műanyag ablaknál viszont a mérettel együtt nő az acélmerevítés nagysága is a tokban, ami viszont jelentősen rontja a nyílászáró hőszigetelő képességét.

Ajánlott technológiák:

Rengeteg ablak közül márkáktól függetlenül nehéz ajánlani konkrét darabot. Az anyag megválasztását az előzők alapján az adott helyzettől függően kell eldönteni, viszont az mindenképpen fontos, hogy jó hőszigetelési értékű ablakot válasszunk, ami mai viszonylatban korszerűnek mondható az az Uw=1,1Wm2K, alacsony energiafelhasználású épület elérése érdekében, amennyiben lépést szeretnénk tartani a növekvő energiaárakkal és később is eladható értékes házat építeni, elkerülhetetlen a 3 rétegű üvegezés.

 

Passzív házak esetében (ha a fűtést teljesen ki szeretnénk hagyni házunkból) 0,8W/m2K alatti Uw, vagyis a teljes nyílászáró szerkezetre vonatkozó érték és precíz beépítés szükséges.

 

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvezőszolgáltatási árakkal fog találkozni

VISSZA A LAP ELEJÉRE


Gerendás vagy Monolit födém?

Mindkét fajta födém megfelelő lehet, legnagyobb különbség a kivitelezés időtartama közt van. A monolit födém, zsaluzást, a zsaluzás, állványozást igényel, ami hátráltatja az alsó szinten folyó munkákat, ráadásul a beton száradási ideje 2 hét, vagy ennél is több idő lehet, mire eltávolíthatjuk a zsaluzatot és folytathatjuk az építkezést. Az előre gyártott, gerendás födém, ellenben azonnal terhelhető, az együttdolgozás szempontjából, erre is kell felbeton, de azt nem kell zsaluzni, hiszen a gerendák és béléstestek már a helyükön vannak.
Kisebb (max 6-7m fesztávú) helységekkel rendelkező, szabályos geometriájú épületnél a gerendás födém a megfelelő. Főleg ha a ház egyszintes.

 

Monolit födémmel bármilyen geometriájú épületrészt lefedhetünk, tervezéskor nem igén yel
külön figyelmet a gerendák méretrendszere. Nagyobb terek lefedhetők ezzel a megoldással.
Egyenletesebb, repedésmentes felület hozható létre, amely optimális esetben nem igényel vakolást sem.
A monolit megoldás emellett tárcsamerev, ez földrengés biztossá teszi épületünket és minimalizálja a rezgéseket, de ez csak 3-4 emeletmagasság fölött, főként pillérvázas épületeknél bír valódi előnnyel.
Két szint közti födémnél további előny, hogy a monolit födém nehezebb, ezért sokkal jobb a
léghang gátlása.

 

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!

VISSZA A LAP ELEJÉREFalazott vagy Könnyűszerkezetes ház?

 

Könnyűszerkezetes épület, állandó ott tartózkodásra szánt épület esetében, mérsékelt égövben, teljes mértékben gazdaságtalan megoldás. A könnyűszerkezetes falszerkezetnek lehet nagy „U” értéke, ami jó is, viszont, mivel hőtároló tömegünk könnyűszerkezetes háznál egyáltalán nincs, ezért minden hőmérsékletingadozásra gyorsan reagál a belső hőmérséklet. Ez a mi éghajlatunkon nem kedvező, lakóházak esetében, mivel a külső hőmérséklet csak nagyon rövid ideig állandó.

 

Ellenben nyaralók és hétvégi házak esetében kedvező lehet ez a megoldás, hiszen így, hogy az épületünk nagyon érzékeny lesz a hőmérsékletváltozásokra, pár óra alatt felfűthetjük. Nyáron pedig nyaralónkat, amúgy sem tudjuk folyamatosan hidegen tartani ezért itt, az
olcsóbb építési költség és a hőmérsékletérzékenység kihasználása remek gondolat.

 

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!

VISSZA A LAP ELEJÉRE


Kézi vagy Gépi vakolás?

 

A kézi vakolással valószínűleg már mindenki találkozott, a gépi vakolás szintén kézzel kerül elsimításra csak a vakolatot géppel hordják fel.

Ezt a módszert az olyan országokban alakították ki ahol a munkaerő drága és a vakolatfelhordó gép beszerzése gyorsan megtérül kevesebb ember alkalmazásával.
Így ugyanazt a munkát 3-4 helyett, két vakolómunkás is elvégezheti, ugyanannyi idő alatt.

Magyarország ilyen szempontból határterület, így pár cég már így dolgozik, igazából, mind a két módszerrel lehet hibázni, de csak akkor, ha tapasztalatlan vakoló csapatot alkalmazunk. Mivel a félig gépi módszer még viszonylag új, mondhatjuk azt, hogy a kézi vakolás választása kisebb kockázattal jár hazánkban.
Lényegében azt a megoldást érdemes választani, amit az Ön kivitelező partnere olcsóbban
kínál.

 

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!

VISSZA A LAP ELEJÉRE


Betonreceptek és a helyes betonozás

 

Egyetlen helyes betonreceptet semmiképpen nem határozhatunk meg. A beton 3+1
anyagból tevődik össze víz, cement, adalékanyag és adalékszer.
A víz és a cement egyértelmű, adalékanyagnak normál betonhoz a homokos kavics
- köznyelven sóder - a legalkalmasabb, mivel hazánkban ebből sok van, kizárólag ezt alkalmazzák. A +1-ként említett anyag az adalékszer, ami az adott helyzettől függ, hogy kell e
használni ez lehet kötésgyorsító vagy lassító, folyósító, bedolgozást segítő, fagyásgátló, pórusképző… ez az anyag csak m3-ként néhány cl mennyiségű, de lehet hogy egyáltalán nincs.
A betonok lehetnek az adalékanyag súlyától függően:

- könnyűbetonok 2000kg/m3 alatti sűrűségtartományban
- normál betonok 2000-2600 kg/m3 között
- nehézbetonok 2600 kg/m3 felett

Általános helyzetben normál betonokat alkalmazunk, amiket az Eurocode szerint nyomószilárdságuk alapján osztályozunk. Ezt a cementtartalom növelésével vagy csökkentésével tudjuk befolyásolni.
A beton jelölése pl: C-20/25-24-F2-XC0

C: mint concrete vagyis beton

20/25: henger (d=10cm;m=15cm) és kockaszilárdság (15x15x15)

24: legnagyobb szemcsenagyság mm-ben

F1-5: konzisztencia vagyis terülési osztály pl.:földnedves, kissé képlékeny, képlékeny, folyós

XC0: felhasználási terület pl.: XC0 belső, víztől és karbonátosodástól védett tér

A legfontosabb érték a beton szilárdsága, vagyis a „C” jelzés utáni első adat, ez széles skálán
mozog. 4től akár 100/115ig tarthat, hazánkban lényegében nincs olyan üzem, ami
C-45/55-nél szilárdabb betont állítana elő, de erre nincs is szükség.

Amit fontos lehet tudni:

Leggyakrabban C-20/25-ös, C-25/30-as, C-30/37-es betonokat használunk
vasbetonszerkezetekhez

C-16/20 nál rosszabb minőségű betonból nem készíthető vasbeton

A szerkezetek betonozást az egyenletes minőség biztosítása érdekében transport betonból érdemes elvégezni (betonkeverővel rendelni, üzemileg előállított, osztályozott betont)

Vasbetonszerkezeteknél rendkívül fontos az acélbetétek betonfedése (min 2cm ajánlott)

A szerkezeti beton minőségének kiválasztása minden esetben a statikus vagy
építésztervező feladata

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!

VISSZA A LAP ELEJÉRE


Magas tető, lapos tető, terasztető, zöldtető

 

A magas tető a Magyarországon legelterjedtebb tetőtípus, a legtöbb családi ház építésénél fel sem merül az emberekben, hogy ne kövessék ezt a hagyományt, és a régen szalmaszárításra használt óriási, nagy költséggel felépített üres teret máshogy hasznosítsák. Legelterjedtebb az, hogy a magas tetőt választók alacsony hajlásszögű tetőt akarnak, csak, hogy magas legyen mégis, vagy beépítik, de a hagyományos tisztán faszerkezetes megoldást választják.

Ki ne bajlódott volna már a beépített tetőtérrel, hol a tetőbe verjük a fejünket, hol nehéz bebútorozni. Nyáron mindig meleg lesz, hisz a szarufák közé tett hőszigetelés télen, ugyan nyújt némi hővédelmet, de nyáron a könnyűszerkezetes ház tulajdonságait mutatja.

Ha ragaszkodunk a magas tetőhöz arra is van korszerű megoldás.
A monolit betontechnológia révén alig több munka egy hagyományos tető formájának mintájára betonból kialakítani egy tört síkú födémet és ezt hőszigetelni, majd a kívülrűl
hagyományos fedéssel ellátni.
Ez tökéletes hő és zajvédelmet nyújt és a nyári felmelegedést alapjaiban meggátolja. Ha visszaemlékezünk a külső falak témakörére ez az ott említett legkedvezőbb külső fal rétegeit adja.

A lapos tető nem sok esetben nyújt esztétikusabb megoldást a magasnál, de nem alvilági ötlet, a mi korunkban is hasznosítani a tetőt, úgy, ahogy őseink ezt a magas tetővel is tették.
Ha belegondolunk a terasztetőre, vagy zöldtetőre is fel kell jutnunk, ezért mindenképpen kell egy magasabb épületrész, ami kiválóan megoldható magas tetővel, de a jó kilátás, vagy kertünk felé fordulva az esetlegesen elmaradó magas tetős rész árából kialakíthatunk egy nagy zöldtetős részt az emeleti hálószobánk, vagy nappalinkkal szemben, amely nem csak reprezentatív, de a manapság legtöbb házon, nagy számban épülő haszontalan, 6m2-es erkélyeknél jóval használhatóbb teret is ad otthonunknak.

 

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!

VISSZA A LAP ELEJÉRE

   

 

Vízszerelési technológiák összehasonlítása

 

A vízszerelés talán nem az a kifejezés, ami először eszünkbe jut egy ház felépítésénél, mégis elég fontos. Ivóvíz, fűtés, hűtés, tisztálkodás, tisztítás fontos elemei életünknek és házunknak melyhez vízcsövekre van szükség.
Régebben a vízszerelés egyszerre, nem szakaszokra bontva került elvégzésre. Ma ez már
nem sok esetben képzelhető el, hiszen ha esztétikus és korszerű megoldásra vágyunk, akkor
több munkafázis alatt kerülnek a vízcsövek házunkba.
Ezért a leg költséghatékonyabb megoldás, ha építészünk az elejétől kezdve számol a
gépészeti szerelvényekkel, kivitelezőnk pedig megfelelő ütemezéssel, cégen belül vagy
partnercégeivel megoldja a vízszerelési munkálatokat, így elkerülve a csúszást, a nem
megfelelő vagy csúnya megoldásokat.

Esztétika: legszebb megoldás az összes vízcsövet elrejteni, hiszen nem esztétikusak, koszolódnak, festést igényelnek, ha látható helyen kerültek elvezetésre. Legjobb és gazdaságosabb megoldás a padlóba fektetni őket.

Anyaguk: réz vagy műanyag, az adott helyzettől függ, hogy melyiket érdemes használni, árban a műanyag idomok drágábbak, még méteráruk olcsóbb mint a réznek.

Környezetbarát, takarékos megoldások: ha új házat építünk szinte csak akkor éri meg gazdasági szempontból is elgondolkozni a környezettudatos megoldásokról. Akkor viszont nagyon, hiszen később már nem lesz rá ekkora lehetőségünk, ezek pedig növelhetik ingatlanunk értékét, időtállóságát és csökkentik a rezsinket.

- Lakóházaknál rengeteg vizet használunk fel, egy részét nem csak ivóvízből tudjuk
megoldani.
- Vízzel fűthetünk és hűthetünk is anélkül, hogy víz és gázszámlánk egy forinttal is több
lenne.

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!

VISSZA A LAP ELEJÉRE


Az építési engedélyeztetés

 

Az építési engedély igénylésének legtöbb lépése ma már elektronikus úton megy végbe. Ez az úgynevezett ÉTDR rendszerben (Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer - az e-közigazgatás szolgáltatása) zajlik, https://www.etdr.gov.hu/ honlapon, aminek használatához előzetes regisztráció szükséges, ami okmányirodában tehető meg.
Ezek után az engedélyezéshez szükséges összes dokumentumot az ÉTDR-ben kapott tárhelyünkre kell feltölteni. Az eljárás az összes dokumentum hiánytalan feltöltését követő munkanapon indul.

Az engedélyezéshez szükséges dokumentumok:

- a kérelem tartalmazza az ügyfélnek és képviselőjének a nevét, lakcímét vagy székhelyét, az ügyfélnek a hatóság döntésére való kifejezett kérelmét, továbbá meg lehet adni az elektronikus levélcímet, a telefax számát vagy a telefonos elérhetőséget.

- az építési tevékenységgel érintett telek címét, helyrajzi számát,
- a kérelmezett engedélyezési eljárás fajtáját,
- a kérelem tárgyát és annak rövid leírását
- az építésügyi hatóság szolgáltatása körében kiadott, a 3. § (3) bekezdése szerinti, fél évnél nem régebbi szakmai nyilatkozatnak az ÉTDR ügy- és iratazonosítóját (ha ez nincs akkor az építésügyi hatóság az ÉTDR-en keresztül keresi meg a szakhatóságot, az eljárás indulását követő 5 napon belül)
- a korábban keletkezett hatósági döntések megnevezését, iktatószámát és keltét vagy az ÉTDR
ügy- és iratazonosítóját,
- a hat hónapnál nem régebbi előzetes szakhatósági állásfoglalás megnevezését, az ÉTDR ügy-
és iratazonosítóját,
- a kérelemhez csatolt mellékletek felsorolását,
- a használatbavételi engedély iránti kérelem kivételével - az építtető vagy meghatalmazottjának a rendelkezését arról, hogy a jogerős engedélyhez tartozó engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki dokumentáció papír alapú hitelesített másolatát kéri-e, ha igen, hány példányban

- építészeti és műszaki engedélyeztetési tervek
- meghatalmazott esetén az építtető meghatalmazását és
- az építtető aláírását.

- Továbbá, az építési engedély kérelméhez mellékelni kell a települési önkormányzat polgármesterének településképi véleményét, vagy a településrendezési és építésügyi-műszaki tervtanácsokról szóló kormányrendeletben előírt esetekben az építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményét.

 

Az indulástól maximum 3 napon belül tájékoztatást küld az építési hatóság többek közt a helyszíni szemle időpontjáról.

Hiánypótlásra az ÉTDR rendszeren belül figyelmeztetnek, erre 5 napon belül van
lehetőségünk, majd, ha, a hiánypótlás hiányos további 3 napon belül.

Az építési engedélyt egy telekre, az egy időben megvalósuló építési tevékenység egészére kell kérni. Kivéve, ha a munka több ütemben valósul meg, akkor egyszerre, az ütemeket megjelölve, vagy ütemenként is lehet engedélyt kérni.

Építési engedélyt csak a telek tulajdonosa vagy annak megbízottja kérhet, miután
a tulajdonost, a telek tulajdonosaként az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték.

Az építési engedély iránti kérelemmel egy időben kérhető:
- az országos építési követelményektől eltérő műszaki megoldás engedélyezése
- bontás engedélyezése
- fennmaradási engedély
- a műemlékileg védett építmény esetén, az örökségvédelmi engedélyre
irányuló kérelem is előterjeszthető.

*A tájékoztatás nem teljes körű, az építési engedélyeztetésre vonatkozó teljes törvényt megtalálja
a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet
az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról- címen a Nemzeti Jogtárban,  http://njt.hu/ oldalon.

 

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!

VISSZA A LAP ELEJÉRE


 

A jó burkolás ismérvei

 

A jó burkolás is a tervezésnél kezdődik, burkolatunk anyagát, méreteit érdemes a tervezés fázisában eldönteni, hiszen így a kiosztását is megtervezhetjük.
A jó burkolat lakásunk dísze lehet, hiszen azért választjuk, hogy évekig ezt nézhessük.

Nagyon fontos a megfelelő aljzat, plusz költségeket okozhat, ha az aljzatbeton nem
megfelelő minőségű.

Érdemes a burkoló anyag gyártójától beszerezni a ragasztót is, a legtöbben csak így vállalnak garanciát.

 

Ami még rendkívül fontos, hogy hol alkalmazzuk az anyagot?
- beltér/kültér
- vizes tér/száraz tér
- fal/padló
- padlófűtés, falfűtés van-e
- új felület/felújítás

Külön odafigyelést igényelnek:

- Padló-/falfűtésnél kizárólag az erre a célra alkalmazható flexibilis ragasztók alkalmasak.
- Külső tereknél (pl.:teraszok)a hagyományos burkolólapok és ragasztási technológiák nem
vezetnek jó eredményhez. A fagyálló ragasztó csak belső fűtetlen terekben alkalmazandó.
- Nagyobb tereknél 20m2-nél nagyobb vagy egyik oldalhossz > 5m esetén tágulási hézag
elkerülhetetlen, különben a burkolatunk felreped.
- Vizes terek padlóinál, vízálló ragasztó mellett a környező helyiségektől függően
alkalmazandó kiegészítő vízszigetelés.

Amennyiben nem rendelkezünk előre megtervezett kiosztással, a legesztétikusabb megoldás, ha a helyiség legjobban használt bejáratánál kezdünk egész elemekkel.

A jó burkoló kevés felesleggel, azonos fúgaméretekkel, dolgozik. Pontosan vág, jó szerszámokkal és nem töri az elemeket.
Mivel munkája szem előtt van, így fokozott figyelmet igényel, egy rosszul elhelyezett elem is
sok mindent elronthat.

 

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!

VISSZA A LAP ELEJÉRE


Homlokzati hőszigetelés hibái

 

A homlokzatok hőszigetelése elkerülhetetlen Magyarországon. Szerencsére ez a rendszer rengeteg előnyt, jó hőérzetet, alacsony fűtésszámlát, időtálló szerkezeteket biztosít házunknak.
A jelenlegi törvény szerint 0,45 W/m2K hővezetési tényezőjű homlokzattal kell rendelkeznünk, az építési engedélyhez, új építésű házaknál, nyílászárókkal együtt. Ez igen magas érték, úgyhogy javasolt ennél jóval alacsonyabbra törekedni. Ezt pedig hőszigeteléssel érhetjük el.

A hőszigeteléseknek 2 fő típusa van, a műanyagszármazékok (jellemzően polisztirolhab) és szálas anyagok (pl.: kő-, üveggyapot). Hőszigetelő képességük hasonló, legnagyobb különbségük, hogy a polisztirolhabok éghetőek, a szálas anyagok pedig nem.
Szerelt burkolatú átszellőztetett homlokzatnál csak szálas anyag alkalmazható.
Általában polisztirolhab, poliuretánhab származékokat szoktak alkalmazni nem átszellőztetett falak esetében.

Kivitelezésnél, nem kell sok dologra odafigyelni, de, ha arra a kevésre sem sikerül értelmetlen és hasztalan szerkezeteket hozunk létre.
A legfontosabb dolog, hogy a szigetelés mindig folytonos legyen, azonos hőszigetelő képességű minden pontban és légtömör, vagyis nem lehetnek rajta, közte lyukak, rések. Fontos, hogy a falon kívüli szerelvények, lámpák, kifutó csövek mentén is légzáró és folytonos maradjon, megszakítani –főleg nagy vastagságú szigetelés esetében– csak speciális, erre a célra készült dobozokkal érdemes lámpák, előtetők rögzítő elemeinél.
A megszakítások, eltérő vastagságok, kivitelezési hibák hőhidakat okoznak, tehát egy jobb és egy rosszabb hőszigetelő képességű falszerkezet kerül egymás mellé, a hőmérsékletkülönbség miatt a pára itt fog kicsapódni ami nedvesedést, penészt okoz. Emellett persze nem az elvárt minőségű falszerkezettel fogunk rendelkezni.
A táblákat minden esetben dübelekkel és ragasztással is rögzítik, utóbbit könnyebb
elrontani.

 

    

Dübelek:                                                               b

Elhelyezés: helyesen elhelyezett dübelek, a
táblák találkozásánál. Minden tábla sarkát
dübel is rögzíti.

  a

Táblák ragasztása: minden esetben szükséges ragasztót elhelyezni a tábla teljes körvonalán,
és a belső részen 3-5-6 pontban a tábla alakjától
függően.

Ellenkező esetben a hőszigetelő táblánk felpúposodik középen, vagy a sarkainál.

Amennyiben nem így készíti el kivitelezője, ne nézze tovább munkáját.

 

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!

VISSZA A LAP ELEJÉRE


Lakásfelújítás értelmesen

 

A fejlett országokban manapság egyre nagyobb szerep jut a lakásfelújításra és egyre kevesebb az új épületek építésére.
Cégünk hatalmas tapasztalattal rendelkezik ezen a téren is, hiszen évek óta több
mint a fele munkánkat ez teszi ki.

Lakásfelújításnál is rendkívül fontos az időtervezés, hiszen senki sem szeretne
hónapokig egy épülő épületben élni.
Cégünk érthetően, komprumisszumkészen mutatja be az ütemtervet, és mivel a felújítás
minden területén rendelkezik szakemberekkel, az Ön otthona még gyorsabban
megújulhat.

Nem kell szakemberenként egyesével keresgélnie, amivel Ön is rengeteg időt spórolhat,
nem csak a felújítás időtartamát csökkentheti le.
A jó időtervvel elérhető, hogy csak az egyes anyagok száradási idejére álljon le a munka, így a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza Önnek az átalakítás.

Lakásfelújításnál rendkívül fontos a tapasztalat, szaktudás és a kreatív tervezés, hiszen nem színtiszta szerkezeteket hozunk létre és ismernünk kell a régmúlt anyagait, megoldásait is.

 

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!


 

Kreatív tervezés, mérnökmunka

 

A kreatív tervezés és a mérnökmunka sok esetben távol áll egymástól, nem kell tervezőnek vagy mérnöknek lennünk, hogy lássuk mindenkinek más a beállítottsága, más fontosabb.
Cégünk azt a lehetőséget adja meg, ami a szakértők szerint is a legjobb, egy cégen
belül tartja a mérnöki és tervezői munkát, így elkerülve az eltérő nézetekből, meg nem értésből következő rengeteg hibát.
Remek lehetőség, hogy többféle gondolkodású, megértő ember segítse építkezését és fektesse be szakértelmét az Ön beruházásába.

 

Cégünk nagy tapasztalattal rendelkezik, de a legújabb megoldásokat alkalmazza.

Megértő partnerei felé.

Minden esetben a legjobb megoldást ajánlja. Rendelkezik a kellő munkaerővel és eszközökkel. Egyszerű és követhető költségvetést készít.
Egyszerű és követhető ütemterven kísérheti végig a munkákat.

 

Bátran  Kér jen  Ajánlatot  mérnöki vagy építési munkára, meglepően kedvező szolgáltatási árakkal fog találkozni!